Le (Grand)Tour

Daca de obicei imi propun sa ma iau de cineva in fiecare insemnare,azi voi incerca sa fiu laudativ.
Cand vine vorba de ciclism,probabil 99% din iubitorii de sport nu se prea entuziasmeaza,mai ales ca acest sport pune accent pe anduranta,talentul neavand un rol covarsitor la pedalat(si,in ultimii ani,renumele acestui sport a fost ravasit de numeroasele scandaluri de dopaj).
Tineti insa cont ca acest sport a dat lumii(sportive,evident) nume foarte mari,ca Merckx,Indurain,sau,mai recent,Lance Armstrong(fiecare dintre aceste 3 legende ale sportului,in general,si al ciclismului,in particular,avand ,in spatele performantelor extraordinare,povesti de viata demne de urmat).
Desi,o data cu retragerea(in plina glorie) a lui Armstrong,ciclismului ii lipsesc niste nume mari care sa atraga publicul/sponsorii,il urmaresc in continuare(ma refer strict la Turul Frantei) pentru ca imi ofera ocazia sa ascult un comentariu sportiv(si nu numai) cum nu va fi posibil multi ani de acum incolo in alte sporturi.
Trimiterea este clara la cele 2 cupluri de comentatori sportivi ce alterneaza comentariile pt „Le Tour”,si anume Naum/Banciu si Terzian/Banciu.
Fara sa aleg intre cele 2 cupluri(ar fi nedrept),va recomand cu caldura sa urmariti comentariul lor macar o etapa.De ce? Pentru ca ,in afara de comentariile strict legate de evolutia sutelor de ciclisti ce se iau in piept cu Alpiii si cu cronometrele,o sa va desfatati cu informatii legate de cultura,literatura,geografia,istoria,si chiar gastronomia locurilor prin care trece,in fiecare etapa,plutonul.
Pline de substanta,umor si ironie(subliniata de graseierea involuntara a lui Radu Banciu,care da o tenta specifica povestioarelor impartasite telespectatorilor),va pot asigura ca e de preferat sa stati cateva ore urmarind o etapa din Tur decat sa va enervati urmarin un meci cel mult mediocru din Liga lu’ Mitica.
Luati aceste comentarii pline de informatii de cultura generala ca pe o alternativa la documentarele de gen de pe Discovery,de pe Explorer,sau de pe alt post cu acelasi profil.
Probabil ca un licean ar retine mai multe despre Franta si despre cultura/istoria/geografia ei ascultand cateva comentarii din Le Tour decat din 4 ani de liceu in care trebuie sa memoreze pasaje din manuale tampite concepute si aprobate de toti scriitorii ratati,deveniti intre timp inspectori scolari.
Ca ultima mentiune,acest Tur al Frantei face audiente comparabile cu Fotbalul,si ,dupa umila mea parere,aceste rating-uri se datoreaza in mod special celor 3 jurnalisti.
Felicitari,domnilor,imi demonstrati in fiecare an,in fiecare etape din Tur,ca tagma jurnalistilor nu e formata numai din linge-blide pe langa Jiji,Mitica,Borcea si alte specimene.
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: